Poslednji Srbin



Možda ovaj tekst, koji će biti kratak i upućen u suštinu problema (šatro gistro), treba započeti kao dnevnik?
Srbija danas.
Srbija danas - poražena, raskomadana, posramnjena.
Srbija danas - pokradena, propala, zakatančena, privatizovana.
Srbija danas - gladna, stara, pred umiranjem.
Srbin?
Srbin danas postiđen što je Srbin.
Srbin koji mora da pravda što je Srbin.

Baš kao što je sovjetska naučno-fantastična književnost pružala jedan pozitivan pogled u budućnost te države i sistema koji je u njoj vladao (Zvezda Kec, seća li se neko?), baš kao što uvek neki prost, arogantni amerikanac spase svet od vanzemaljske invazije, zar ne može i Srbin da bude stanovnik drugog sveta, nebeskog sveta, da bude pripadnik nebeskog naroda?
Da, ovakvoj Srbiji, potrebna je ovakva knjiga. Ne optimistična, jer je ona pesimistična do bola i suza, samo ponosna. Knjiga koja će nas same nama samim predstaviti u veličanstvenom, uzvišenom, bezmalo svetom obliku, pretranom da, ali neophodnom da nam pokaže da smo samo ljudi, ne zveri, koljači i silovatelji.

Knjiga o svoj patnji ovog naroda, knjiga o svim podelama ovog naroda: podeli na hrišćane i staroverce, na četnike i partiznae, na srbijance i bosance i crnogorce i... knjiga o nama. Nacionalna, pozitivna. NAŠA! 
Ništa u njoj nije fanatično i napadno, ništa mrziteljsko, jer suštinski propagira ujedinjenje svih slovenskih naroda, ne ratove među njima.
. Ono objašnjava, daje sasvim hrabre i lucidne, nove i fantastične poglede na vekovno rivalstvo slovena i germana, na jugoslovenska i pan-slovenska stremenja, daje jednu sasvim novu dimenziju borbi za srpske zemlje preko Drine. objašnjava petljanje amerikanaca prokletih. Daje smisao, sasvim uzvišeni smisao srpskoj vekovnoj patnji i stradanju... objašnjava i istrajnost i dugovečnost srpsku.

Samo momenat na stranu ostaviti nacionalno u ovoj knjizi, što nije sasvim teško, pošto sam ja u ovom kratkom tekstu  bio nacionalniji no Boban Knežević na svih 300+ strana svoje knjige, ovo je parče vrhunske fantastike. Najčešće blago uznemirujuće, nejasno i paranormalno na x-files način, često maglovito, bajkovito i usnulo, baš kao što je to i fantazija Nila Gejmena, jednako je i murkokovsko, uspešno u ispredanju mitova o večnim herojima i paralenim svetovima, podseti i na Filipa K. Dika svojim igranjem istorijom i njenim alternativama...

Kroz bezmalo milenijum, preko čitave planete, kroz sudbinu desetina iseljenika, izbeglica, gastarbajtera srpskih, preko čak i više od jednog sveta ispredena i ispričena je jedna dvina i potresna storija.

Na posletku, knjiga namenjena onim koji je i neće pročitati, onim srbima koji su progutali zapadnjačku propagandu i poverovali da smo zlo veće od nacista i ustaša. Ko ih jebe... 





Srbija sutra - cela, ponosna, mlada i lepa.
Srbija - večna.

Posted by TruliAndedZombiLeš! | at 9:09 AM

5 comments:

Cymoril said...

Murkokovsko? Moram ovo da potražim.

TruliAndedZombiLeš! said...

Da, koncept večnog heroja i multiverzuma je donekle "pozajmljen" iz dela murkokovske fantazije. Doduše, nisam siguran da po stilu uopšte podseća na tog pisca.

Cymoril said...

A šta, glavni lik je Eternal Champion? Btw pohvale od mene, nisam očekivala odgovore. :P

TruliAndedZombiLeš! said...

Hm, spojleri? Ima prastarih likova (čije se delanje prostire kroz čitav milenijum srpske istorije), likova koji se reinkarniraju sa istim ciljem kroz istoriju, likova koji su potencijalni ujedinitelji svih slovenskih naroda... Pa, prvi komentar na blogu je tvoj ;D

Cymoril said...

Ooo, lepo, nisam znala. :D Što ne reklamiraš malo? Zvuči interesantno.

Post a Comment